top of page

CATIO MAGAZÍN

Dokážete se postarat o slepou kočku?

Aktualizováno: 14. 12. 2020


I z tak ošklivého zranění se kočka dokáže vylízat.


Psi i kočky mohou oslepnout. Stává se to častěji než byste si mysleli. A stává se to náhle, nebo postupně. Pokud už je ale váš miláček podobnému omezení vystaven, co pro něj můžete udělat? Jak zajistit, aby se cítil jako zdravá kočka?

K oslepnutí dochází z několika možných důvodů. Například diabetes často vede k šedému zákalu, onemocnění sítnice také slepotu způsobí, stejně jako oční trauma, glaukom, ale i genetika. Slepota chlupáče nemusí být hned patrná, poznat ji ale můžete podle několika faktorů. Kočka naráží do věcí, snadno se vyplaší, padá z nábytku, protože nedokáže posoudit jeho výšku. Zornice nemění velikost podle intenzity světla, kterému jsou vystaveny.

Pokud už podezření na slepotu máte, rozhodně se co nejdříve vydejte k veterináři. Včasná diagnóza může v případě glaukomu snížit tlak na oko a vidění obnovit. Touto zprávou vás ale asi nepotěšíme – ve většině případů je ztráta zraku nevratná. Většinou je ale páníček tím, kdo si na slepotu kočky těžko zvyká, existuje několik způsobů, jak chlupáče udržet šťastného a pomoci mu se s handicapem vyrovnat.

Čas všechny rány zahojí

Zvíře, které oslepne, se dokáže přizpůsobit velmi rychle. Po nějaké době se naučí pohybovat v prostoru stejně, jako zvíře naprosto zdravé. Pokud mazlíček oslepl velmi náhle, bude potřebovat několik týdnů na zotavení.

Kočka jako zdatný navigátor

Slepá kočka si musí vytvořit novou “interní” mapu jejího domova. Celý proces usnadníte, když ji postavíte do jejího záchůdku, což bude záchytný bod, z něhož se může pohybovat dál. Pak bude kočička vždy vědět, kde je jakási startovní čára. Někdy pomůže, když mazlíčka izolujete na nějaký čas v jedné místnosti. Jakmile nebude mít problém v ní bezpečně žít, otevřete dveře do dalších pokojů.

Žádné stěhování

Snažte se vyhnout jakémukoli hýbání s nábytkem a škrabadlem. Pro kočku jsou totiž stěžejní v její mapě, pak by byla dezorientovaná a někdy dokonce v nebezpečí. Riziko představují i schody, otevřené toalety a bazény. 

Jeden za všechny

Jeden smysl je možná pryč, ty další se stanou o to silnější. Proto se vy jednoho z nich chyťte a využijte ho ve prospěch kočičky. Použijte v každé místnosti jiný vonný olej, třeba vanilkový a levandulový. Na dvorek nasypte štěrk, aby mazlíček poznal, když vstoupí z měkké trávy na nebezpečnější povrch. Pokud jde o sluch, může pomoci zvoneček u dveří. Mluvte na mazlíčka co nejčastěji a udržujte pozitivní tón, bude pak vědět, kde zrovna jste. 

Nejen čas, ale i hra všechno zahojí

I slepí chlupáči potřebují hry a cvičení. Ideální jsou hračky s rolničkou nebo chrastítkem. K zahození nejsou ani kuličky se šantou kočičí, které stimulují kočičí čich. Ani procházení není konec! Pro každého, kdo o zrak přišel, je venkovní svět jednou velkou překážkou. Mazlíčci mají ale své oddané páníčky, kteří je bezpečně provedou. Kočičku venku na zahradě sledujte, ze začátku se musí naučit vyhýbat ostnatným keřům nebo betonovým sloupkům. 

Slepota je pro vztah člověka a jeho kočky nebo kocourka jednou z nejtěžších zkoušek. Pokud ale mezi vámi panuje opravdová a bezmezná láska, stane se i toto postižení jen malou překážkou, kterou společně, tlapku v ruce, překonáte.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page