top of page

CATIO MAGAZÍN

Co kočky nesnáší?

Aktualizováno: 8. 5. 2022


Tak tohle jsi přehnal, člověče. Až příště budeš chtít mazlit, odejdu!

Stejně jako my lidé, i v kočičím světě je každá kočka jiná – mají své oblíbené hračky, pamlsky i věci, které jim lezou na nervy, nebo je přímo nesnáší. Vybrali jsme pro vás sérii nejčastějších věcí a činností, které kočka nesnáší. Měli byste se jim proto s vaší kočičkou buďto zcela vyhnout, anebo ji (i sebe) na ně dostatečně připravit.

 

Hlasité zvuky

Kočky mají velmi citlivá ouška, proto jsou pro ně hlasité zvuky, ale i zvuky, které se náhle a nečekaně objeví (např. kýchnutí), nepříjemné. Naopak i kočičky ocení příjemné zvuky, kterými mohou například být hudba, šum listí venku, nebo klidný hlas jejich majitele.


Koupele

Spousta koček se ráda dívá na tekoucí vodu, ráda do ní namáčí packu, nebo ji olizuje, ale vlézt si tam celá? To ani náhodou! (Existují ale samozřejmě i kočičí nadšení plavci, ale jde o výjimky). Narozdíl od psů se kočka (zvlášť pokud žije jen doma), nemusí koupat a oplachovat, hygienu zvládne většina koček poměrně dobře sama. Chcete-li kočičce přeci jen pomoci s hygienou, zaveďte doma pravidelné česání, anebo používejte vlhký hadřík.




Nesprávné drbání

Kočky se nám občas zdají jako rozkošní plyšáčci, které bychom chtěli láskou umačkat. Nesprávné drbání a příliš náruživé zacházení, může být ale pro kočičku nepříjemné. Kočky mají rádi jemné hlazení a drbání – zejména na krku, za ušima a na hlavě. Zbytek těla je u koček velmi individuální a ne vždy má kočka náladu na to samé. Ocas i tlapky jsou pro kočku většinou velmi citlivá místa. Stejně i drbání na břiše může být pro mnoho koček nepříjemné. Některé si to mohou užívat, jiné vás začnou kopat zadními nohami, anebo vás dokonce kousat – jde o obrannou reakci, tudíž je nejlepší kočičku pustit a nechat ji, aby si sama řekla, kde chce podrbat.


Stříhání drápků

Možná máte to štěstí, že jste natrefili na kočičku, které stříhání drápků nevadí. Některé kočičky můžete naučit na stříhání drápků když začnete od kotěte. Pokud ale máte kočičku starší a na stříhání drápků ji nikdo nenaučil a nebo ji i učil, ale bez výsledku, připravte se na “boj”. Vhodné je kočičku, která se stříhání bojí, zabalit do osušky, aby se nemohla příliš bránit a neublížila jak vám, tak sobě.


Poznámka redakce: Pokud chodí vaše kočička ven, stříhání drápků zvažte, pro kočku jsou její drápky nejen zbraň, ale účinná pomoc při chůzi např. po stromech.

Některé vůně a pachy

Kočky mají velmi citlivý čumáček. Poznají, když v kuchyni otevřete něco dobrého, ale také poznají, že jídlo v koši je zkažené a smrdí. Kočce přirozeně nevoní zkažené maso, nevoní ji ale ani čerstvá zelenina a ovoce, některé bylinky (máta) a rozhodně kočku nepotěšíte, když vám bude celý byt "smrdět" umělými vůněmi a chemickými čistícími přípravky.


Špinavý kočičí záchodek

Kočky mají rády čistotu, proto se myjí několikrát denně a venku se vyhýbají blátu a špíně. Proto spousta kočiček odmítá chodit do nevyčištěného kočičího záchodku. A nemůžeme se jim divit, představte si, že máte ještě mnohem lepší a vyvinutější čich a musíte do uzavřené nádoby, kde se už víc jak dva dny drží pachy po exkrementech a moči.


Pokud je ignorujete

Ačkoliv se to může na první pohled zdát, kočka není ani zdaleka takovým samotářem, jak vypadá. Kočka potřebuje pravidelnou socializaci se svými lidmi (nebo jinými živými bytostmi), ať už se jedná o hru, mazlení, nebo pouhé polehávání v přítomnosti člověka. Pokud se kočka cítí přehlížena, může začít “zlobit” – škrábat a kousat nábytek, shazovat věci, nebo chodit vykonávat potřebu mimo svůj záchodek.




Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page