top of page

CATIO MAGAZÍN

Chytili jsme blechy… Co teď?

Aktualizováno: 12. 12. 2020



Každý šťastlivec, který měl v životě čest vlastnit kočičku, se pravděpodobně s bleškami už setkal. I přes to, že je blecha velmi nepříjemný protivník, nemusíte házet flintu do žita. Budete-li se řídit našimi radami, zatočíte s ním raz dva.

Tři kožní problémy ze čtyř jsou u našich mazlíčků způsobeny právě bleším kousnutím. Jak poznáte, že právě vaše kočička byla napadena? Asi tím nejtypičtějším příznakem je to, že se často škrábe. Na kůži se jí při tom můžou objevit červené fleky, někdy dochází i k vylysání kožíšku.

Jak blecha vypadá?

I přes to, že je blecha velká sotva několik milimetrů, dokáže způsobit pěknou paseku. V srsti vašeho mazlíčka ji ale poznáte velmi snadno – vylučuje totiž docela dost trusu, který se udržuje v kočičím kožíšku a vypadá jako malé černé kuličky. Pokud tyto kuličky položíte na papír nebo ubrousek a navlhčíte je vodou, zrudnout. To proto, že obsahuje nestrávenou krev vašeho mazlíčka. Na té se pak snadno živí malé bleší larvy. S trusem blecha v kožíšku zanechává také právě zmíněné larvy, kterým trvá cca 4 týdny, než dorostou do dospělého věku (a vzrůstu).

Jak s nepřítelem zatočit?

Úplně nejdřív své kočičce ošetřete srst. Začněte tak, že se jí budete snažit vyčesat z kožíšku vše, co tam nepatří. Poté sáhněte po odblešovacím prostředku (o kterém se nejlépe poraďte se svým veterinářem). To ale není vše. Nyní je čas na odblešení okolí. Jak již bylo řečeno, bleší populace nežije jen v chloupkách našich nejdražších, ale také všude kolem nás. A je skutečně nutné zbavit se blech ve všech stádiích vývoje. Vše, co je možné, vyperte – všechny koberečky, pelíšky, předložky, polštáře, deky, závěsy,… Dále důkladně vysajte celý byt a vytřete všechny plochy dezinfekčním prostředkem. Takto důkladný úklid se doporučuje zopakovat po asi 4 týdnech, aby byla jistota, že je náš nezvaný návštěvník pryč.

Jaké preparáty mohu použít?

Co se týče blech, určitě nešetřete penězi a kupte dražší prostředek. V této situaci je určitě nejlepší řídit se radou veterináře. Volně prodejné prostředky totiž nemusí účinkovat tolik, abychom nezvaného hosta opravdu zbavili. Na trhu existuje opravdu celá řada léčiv. Sáhnout můžete jak po tabletách, tak i sprejích, antiparazitních obojcích nebo pipetách. Co tedy vybrat? Vy znáte svou kočičku nejlépe a víte, zda je pro ní stresující podávání tablety. Pokud ano, jednodušší pro vás oba bude použití pipety, kterou jednoduše aplikujete mezi lopatky vaší šelmičky. Každá kočka je osobnost a každé vyhovuje něco jiného. Buďte tedy trpěliví :).

Co nikdy nedělejte?

Nikdy, ale opravdu NIKDY, svojí kočičce nepodávejte prostředky, které jsou určené pejskům nebo jiným zvířátkům. Preparáty určené jiným chlupáčům mohou být pro naši kočičku toxické!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page