top of page

CATIO MAGAZÍN

Běžné potraviny které jsou pro kočky nevhodné

Dáte si po obědě rádi kafe se zákuskem, nebo se celý den těšíte na večerní deci vína? A říkáte si, že byste tak příjemnou chvilku chtěli sdílet se svou kočičkou? Dát jí ochutnat své dobrůtky, vždyť lžička nebo malý kousek nemůže uškodit, ne? Nenechte se mýlit, z chvilky odpočinku by se mohl stát výlet na veterinu. Proto jsme si pro Vás připravili výčet potravin, které jsou u lidí sice oblíbené, ale v kočičích tělíčkách by mohly napáchat pěknou neplechu. Pojďme na to!

Začneme malou poznávačkou. Za plodinu vděčíme Mayům, rostlinám se v jejich podmínkách dařilo a brzy začali sklízet oválné plody. Španělští kolonisté je poté přivezli do Evropy a náš kontinent se postaral o výslednou podobu této pochutiny. Už víte? Ano, správně, mluvíme o čokoládě! Mléčnou i hořkou, oříškovou či bílou, ty všechny stojí na kočičím black-listu potravin. Až svou šelmu budete chtít něčím odměnit, sáhněte po speciálních kapsičkách nebo oblíbené konzervě. Tu zvířátko ocení víc.

Nedokážete si své vaření představit bez pořádné dávky cibule a česneku? Pokud ano, nezapomeňte potom, že z takového jídla si kočka nesmí vzít. Obě suroviny jsou zapovězeny, díky obsahu výrazných silic se nehodí do malého tělíčka ani citlivého trávícího systému.

Dalším, co je potřeba vyškrtnout z kočičích jídelníčků, jsou hrozny. Nevhodné jako čerstvé ovoce i v sušené formě. Kočku může navnadit lákavě se kotoulající se hrozen, v podstatě taková malá kořist. Packa sem, packa tam, už ho drží v zubech a plní si bříško. Takovým manýrům ale udělejte přítrž a raději koččinu ovocnou hračku vyměňte za nějakou nezávadnou.

Další velké NE visí nad sekcí dochucovadel, sladkými i slanými. Ze sladkých se jedná o obyčejný cukr. Kočky navíc sladkou chuť necítí, (jak už víte ze článku o zajímavostech o kočkách!), takže taková surovina by byla zbytečná a škodlivá. Sladidlo jménem xylitol možná znáte, potkáte se s ním v pochutinách, jako je třeba žvýkačka. Zatímco lidský organismus se s ním vypořádá, v tom kočičím by mohl vést až k selhání jater. Nic proto neriskujte. Kořeněná verze tohoto odstavce poté zakazuje přísady jako muškátový oříšek, jedlou sodu nebo prášek do pečiva.

Pečete rádi pečivo nebo třeba koláče? V tom případě si dejte zvláště pozor, kam dáváte mísu s těstem kynout. Velká mísa, tajnůstkářsky přikrytá utěrkou s tajemným, lákavým obsahem. To by kočky-detektivy mohlo pěkně lákat! Díky obsahu kypřidel je však syrové těsto pro kočky nevhodné, je proto na Vás, abyste si dali pozor.

Miska mléka pro kočku je základ? To je klišé z pohádek, na které byste měli urychleně zapomenout. Kočka je tvor s intolerancí na laktózu, mléko proto určitě nepatří na její jídelníček. Stejně si potom stojí i ostatní mléčné produkty, jogurty, tvarohy i sýry.

Zdá se Vám, že kočka působí unaveně a malátně? Že když Vás vzpruží šálek espressa, že to jistě pomůže i Vašemu mazlíčkovi? Třikrát ne. Kofein a také tein (obsažený v čaji) se pro zvířecí zažívání nehodí. Z těchto důvodů jsou vyloučeny také energetické nápoje, které fungují právě na bázi kofeinu, teinu a spousty cukru. Pokud pozorujete na chlupáčovi známky únavy, konzultujte stav se svým veterinářem a neuchylujte se k žádné neověřených domácích terapií.

Poslední ne, které musíme zmínit, je alkohol. Nedopité skleničky šampaňského po bujarých oslavách, zapomenuté na stole, otevřená láhev rumu po vánočním pečení, otevřená láhev pálenky po domácím léčení oteklých mandlí? To vše může být pro kočku velkým lákadlem, a když neodolá, může se stát jízdenkou k doživotním následkům. I množství čajové lžičky může vést k výraznému poškození ledvin a mozku.

Kdyby se přeci jen podařilo, že kočka některou ze zakázaných potravin ochutná, nepanikařte a pokuste se odhadnout, jaké množství pacient požil. Informace se bude hodit veterináři, kterého doporučujeme vyhledat. Pomůže Vám minimalizovat škody a poučí Vás o následující péči.

Doufáme, že se Vám ve hře „Kočičko, tohle neochutnávej“ podaří vyhrát, nebo minimálně remizovat a že Vám k tomu náš článek bude příjemným návodem. Sdílejte ho mezi přátele s mlsnými kočkami, kterým by se informace mohli hodit ☺

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page