top of page

CATIO MAGAZÍN

BARF pro kočky: Ano či ne?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Á lá carte kočičí menu aneb dej sem tu dnešní "myš".

Zdá se vám, že vaší kočce nechutnají granule jako obvykle, přestože veterinář tvrdí, že je zdravá? Je možné, že se jí změnily chutě nebo je méně hydratovaná. Předtím, než vyrazíte pro nové granule do obchodu, přečtěte si něco o krmení podle metody BARF.

Co je BARF?

Tato zkratka má dva významy. V devadesátých letech se většina příznivců “barfování” shodla na “Bones and Raw Food”, nyní se tato zkratka interpretuje spíše jako Biologically Appropriate Raw Food (většina výrazů je z angličtiny, ale lze najít i německou verzi). Syrovou stravou není myšlena jen ta tepelně neupravená, ale také kočičí potrava připravená na páře nebo krátce povařená. Možná si teď představíte tygra, který trhá kus syrového masa. Když si řeknete, že jde o čerstvou stravu, zní to trochu lépe, viďte.

Výhody čerstvé stravy

Kočka je šelma a potřebuje trénovat svoje zoubky. Čerstvou stravou snížíte riziko, které přináší kočičí obezita. Kočka se naladí na svoji přirozenost (lov) a vy tak můžete zlepšit i její náladu (pokud nemáte kočičího Buddhu jako já). Maso obsahuje dostatek vody, proto může pomoci kočce s prevencí urologických potíží způsobených nedostatkem tekutin. BARF je pro kočky stravitelnější a lépe prochází jejich střevem. Nehledě na to, že tato strava je prostá aditiv, glutenu a uhlohydrátů. Někteří chovatelé uvádí i menší problém s bezoáry nebo zlepšení kvality života jejich temperamentních mazlíčků. Nabízí se obvykle tři malé porce jídla denně.

Kuřecí kost v krku kočky a jiné nevýhody

Nadšený chovatel by neměl přehánět s různým vylepšováním stravy (oleje, ovoce a zelenina, uměle doplňovaný taurin, pivovarské kvasnice, aj.). Řiďte se při přípravě vždy heslem – méně je více. U hygieny je naopak potřeba přitvrdit (a to jak na vstupu, tak na “výstupu”). Syrové maso nemusí nutně nakazit kočku samotnou, ale rizikem by mohla být pro její spolubydlící kočičí stolice. Maso je možné zamrazit a poté nechat rozmrznout a dobře čistit kočičí nádobí, ve kterém jim stravu servírujete. Vařené kuřecí kosti se mohou lámat, pozor na úraz! Na BARF stravu u koček je vhodné přejít pozvolna, chce to trpělivost (jako vše ostatní). Pozor na přemíru ryb v jídelníčku, u koček není doporučeno kvůli enzymu thiamináza, který rozkládá B1 v těle kočky a kočka může mít později vážné zdravotní potíže.

Rozhodli jste se? Já dnes ano… A kočky se jen olizovaly. Různé variace kočičích (i psích jídelníčků) najdete pod klíčovým slovem barfování ve svém vyhledávači. Pokud má zvíře zdravotní problémy nebo si nejste jistí, poraďte se s veterinárním lékařem nebo čtěte zde.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page