top of page

CATIO MAGAZÍN

7 mýtů o kastraci koček

Aktualizováno: 7. 3. 2021


Kastrace vaší kočičky vám přinese nespočet benefitů. Na druhou stranu se mezi lidmi traduje spousta mýtů a mylných představ o tom, jaké dopady může na vašeho chlupáče mít. Pojďme se společně na některé z nich podívat…

 

Kastrace kočičky by se měla v ideálním případě provádět ještě před tím, než dosáhne pohlavní dospělosti. Ta je u kočička zpravidla v 6. měsíci a u kocourků pak asi ve třičtvrtě roce. Kastrace se samozřejmě provádí v celkové anestezii a přispívá k tomu, že bude vaše kočička přívětivější jak ke svým majitelům, tak i k ostatním zvířátkům v domácnosti.


Mýtus #1: Kastrace způsobuje nadváhu

Pravdou je, že vaše kočička přibrat může. To ale není způsobeno kastrací jako takovou, ale faktem, že už není nucena se toulat a hledat nápadníky (nebo nápadnice). Váhu svého tygříka můžete korigovat správnou stravou a dostatkem pohybu. Pokud si nevíte rady, poraďte se se svým veterinářem, který vám jistě pomůže s výběrem vhodného krmiva.


Mýtus #2: Kastrace kočičku traumatizuje

Ani toto tvrzení není pravda. Zvířátka obecně necítí pocit smutku, když nejsou schopná dát život novému tvorečku. Hlavním důvodem jejich množení je totiž zachování svého druhu.


Mýtus #3: Kastrace je nebezpečná

Kastrace jako taková je jednou z nejběžnějších operací ve veterinární praxi. Samotná procedura trvá chvilku a kočička po ní dostane léky proti bolesti. Komplikace spojené s kastrací jsou minimální a většinou vznikají tehdy, kdy kočičí majitel nedbá na dostatečnou pooperační péči.


Mýtus #4: Kastrace způsobuje problematické chování

Ve skutečnosti je tomu naopak. Tělo vaší kočičky po kastraci produkuje výrazně nižší množství hormonu testosteron, a tím snižuje riziko nevhodného chování - například močení mimo toaletu nebo útočení na ostatní členy domácnosti.

Očekávání, že váš mazlíček po kastraci změní své chování, je nereálné. Kastrace nemůže změnit osobnost, která se ve vašem chlupáčovi skrývá.

Mýtus #5: Moje kočička je na kastraci moc stará

Čím dříve kastrace proběhne, tím lépe. Nicméně v dnešní době plné kvalitních lékařských preparátů není pozdě nikdy.

Mýtus #6: Pro kočičku je lepší, když má jednou za život koťátka

Rozhodně ne. Řada studií mluví o tom, že kočičky, které byly vykastrovány a koťata nikdy neměly, prospívají zdravotně mnohem lépe než ty, kterým jste koťátka “pořídili”. U kočiček, které nebyly vykastrovány před prvním mrouskáním, dokonce hrozí riziko infekce dělohy nebo rakoviny mléčné lišty. Vykastrování kocourci se zase můžou pochlubit nižším výskytem infekce prostaty.


Mýtus #7: Kastrace je drahá

Zodpovědnost je součástí péče o zvířátko. Jen vy jste zodpovědní za jeho zdraví a jen díky vám se může vyhnout různým zdravotním komplikacím. Navíc cena kastrace je několikanásobně nižší než řešení problémů zmíněných výše.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page