top of page

CATIO MAGAZÍN

6 tipů jak vybudovat nezapomenutelný vztah s Vaši kočkou

V letních měsících se v mnoha domácnostech objeví nový přírůstek – kotě. Nikoliv vlastní vinou, ale cizí nezodpovědností, se ulice začnou hemžit nechtěnými koťaty, ponechanými svému osudu. Dobré duše se jich pak ujímají a dávají kočičkám novou příležitost na dobrý život. Potkalo i vás něco podobného? Stojíte teď před prvními kroky, jak s novým přírůstkem navázat vztah a ideálně lásku na celý život? Nebo jste si pořídili svého prvního kočičáka a výzva je pro vás stejná? Pak je náš článek určen přímo vám.

Dejte jí prostor a k ničemu ji nenuťte

Když kočka přijde jako nový návštěvník do vašeho domu, je z toho všeho sama vyjevená. Na svém to do listu má vše očuchat, všude se protáhnout, poznat každou skulinu domu a samozřejmě vyznačit své teritorium. To je spousta práce, kterou hodlá stihnout a nejlépe jí pomůžete, když jí na vše necháte klid. Až důkladné poznání nového obydlí provede, o všem si bude chtít popřemýšlet. Dopřejte jí bezpečné útočiště, místo, odkud může tiše pozorovat, analyzovat a nad vším si pofilozofovat. Odborníci doporučují šplhadlo, takzvaný kočičí strom, ale postačí i hezké místo někde vysoko na skříni. Třetí krok, ke kterému dříve nebo později dojde, je že se přijde seznámit i s vámi. Nesměle pozdraví toho dvounohého nájemce, kterého ve svém novém království bude velkoryse tolerovat. Až kočka přijde sama a přátelsky si o vás začne otírat čelo, dejte jí najevo svou náklonnost a fakt, že u vás je v bezpečí. V předchozích fázích to neriskujte, jak se lidově ošklivě říká, nedolízejte. Kočka potřebuje svůj čas, a když ho dostane, bohatě se vám v budoucnu odmění svou vrnivou přítomností.

Co nejméně změn

Mnoho zdrojů uvádí (a snad každý vlastník kočky to potvrdí), že kočky mají rády svou rutinu. Ta je samozřejmě stěhováním narušena, nové prostředí, pachy i zvyky. Jak šelmičce pomoci se s tím co nejlépe vypořádat? Pokud možno, měňte postupně. Původní majitelé, od kterých drobečka máte, servírovali značku krmení XY? Pokud alespoň trochu odpovídá potřebným standardům, pokračujte i vy s XY. Pokud vám jsou ochotní ponechat mazlíčkovu původní oblíbenou misku, buďte pro. Každá drobnost, která pomůže udělat změnu menší, se počítá! Pokud zabydlujete nalezence z ulice, tento odstaveček pro vás samozřejmě moc význam nemá.

Dejte si rychlokurz kočičí komunikace

V rozlehlých prériích internetu najdete množství rad, jak na to. Pokud hledáte něco osvědčeného a nechce se vám proklikávat stránkami plných nejistého textu, i my sepsali velký návod, jak pochopit kočičí náznaky (mrk, mrk). Když se s kočičkou seznamujete, mějte uši nastražené a hledejte náznaky, které ukážou, že kočce poznávacích chvilek stačilo a vy byste měli zařadit zpátečku. Mezi nejznámější patří zploštělé uši, divoce mávající ocas nebo extrémně stažené panenky. Pokud něco takového zmerčíte, neberte si nic osobně a ukončete společné chvilky. Až bude nálada, kočka si řekne o jejich pokračování a co víc, připíše vám k dobru, že víte, kdy přestat a do ničeho ji nenutíte.

Malá léčka neuškodí

V předchozím textu jsme naznačili, že byste kočku neměli nutit k interakci. Jsou ovšem jisté techniky, jak nahnat body ve svůj prospěch. Tak zaprvé, ani sebeplašší kočka nepohrdne miskou dobrot. Když hlad zavelí, vypraví se k ní, i kdyby trakaře padaly. Využijte hladu i chuti svého kočičáka, a když se začne ládovat, zůstaňte v místnosti. Spojí si příjemný pocit z jídla s vaší přítomností a do příště třeba nebude tak stydlivá. Princip můžete použít i u hry. Jak si hrát s kočkou, aniž by si všimla, že si s ní hrajete? Pořiďte si laserové světýlko a nechte lovit utíkající červenou tečku. Díky dálkovému ovládání si neuvědomí, že ho ovládáte vy, ale zároveň vycítí vaši „pasivní“ přítomnost a stejně jako u jídla, bude si pozitivně asociovat… doufejme!

Oční hra

Pokud kočka už sama prolomila ledy a přišla si vás očuchat, můžete zkusit malý krok z vaší strany. Až si zvíře bude v klidu odpočívat, natáhněte se poblíž a v klidu vyčkejte. Až vás a váš pohled kočka zpozoruje, pomalu přivřete oči, tak jako to dělají i kočky. Pokud ukáže záda, paradoxně se jedná o dobré znamení. Nevnímá vás jako hrozbu a může si dovolit být ve vaší přítomnosti nekrytá. Pokud sonduje pohledem dál, pomalu vycouvejte. Určitě se nepouštějte do dlouhých zíracích soubojů (tak jak se občas hrává hra „Kdo dřív mrkne“). Upřené pohledy chápe kočičí plemeno jako výzvu k souboji, vzájemné měření sil. To není nic, co byste si přáli.

Trpělivost růže a dobrý vztah s kočkou přináší

Nadpisem už jsme prozradili, co vám v tomhle odstavci řekneme. Seznamování s kočkou může být běh na dlouhou trať. Některé k vám přilnou hned, jiným to vezme týdny. Buďte trpěliví, netlačte na svého miláčka, pro něj to je náročné a svou shovívavostí jí proces ulehčíte.

Tak co, hodí se vám některá z našich rad? Nebo některým z vašich známých? Pak sdílejte a šiřte kočičí-lásko poselství dál, každý člověk, kterému pomůže navázat s kočičkou vztah, se počítá. Držíme palce, ať se daří a kdyby se objevila nějaká nezvyklost, obraťte se na nás. Řady našich profíků rády poskytnou dobrou radu! 🙂

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page