top of page

CATIO MAGAZÍN

10 tipů jak udělat kočku šťastnou

Váháte občas, jestli je Vaše kočka šťastná? Zatímco lidé jsou strůjci vlastního štěstí, starost o duševní rozpoložení našich mazlíčků padá na nás – jejich majitele. Bezmezně chlupáče milovat je dobrý základ, ale ne vždy to stačí. Přemýšlíte, co tedy přidat? Sepsali jsme pro Vás devět dalších zásad, kterými je dobré se řídit. Jednoduché drobnosti, díky kterým zajistíte, že Vaše kočka bude šťastná. A to se vyplatí!

Dopřejte jim výhled

Kočka je tvor zvědavý a touží pozorovat své okolí, ideálně z bezpečného, krytého místa. Každodenní ruch, mumraj a pohyb lidí je pro ni dobrou zábavou, asi tak jako si někteří rádi zajdou do kina. Popcorn mazlíčkovi nekupujte, ale v prohlížení okolí mu dejte zelenou a zařiďte, ať má kam koukat. I když zrovna nebydlíte vedle Golden Gate Bridge, ani po ránu nevyhlížíte na ranní opar nad Seinou, nevzdávejte snahu. Malá voliéra (odborně nazývaná catio!) rozšíří koččiny obzory a dá jí mnoho nových podnětů, včetně bezpečného pobytu venku. Dále se pak nebojte odtajnit žaluzie a rolety, vykliďte parapety a nechte z nich udělat hlavní kočičí pozorovatelnu.

Parťáka do party

V minulém článku jsme Vám radili, jak zkamarádit dvě kočky a jak naplánovat první setkání, krok po kroku. Dnes Vás zkusíme nabádat právě k onomu rozhodnutí – pořídit své domácí kočce kamaráda a vytvořit nerozlučnou chlupatou dvojku. Ve dvou se to lépe táhne … zvážíte to?

Váš dům – kočičí dům

Zas tak doslova to nemyslíme, ale část je pravdou. V zahraničí již existuje termín „catification“, volně bych přeložila jako „pokočkovatění“. Zkrátka a dobře Vás autor pojmu, Jackson Galaxy, nabádá, abyste se rozhoupali k úpravám v interiéru a pozměnili ho k obrazu koččinu. Sežeňte kočičí stromy, místa odkud se dá skákat a poté je znovu vyšplhat, škrábadla, kde kočka vyzkouší ostrost svých drápků a nebojte se sáhnout i po interaktivních domečcích, ve kterých si každá najde svou zábavu. Pokud Vám interiér už přikupování a rozmisťování nových věcí neumožní, nevěšte hlavu. Můžete si zahrát na bytového designéra a svůj současný nábytek uzpůsobit tak, aby se dal celý byt alespoň přeskákat bez doteku podlahy.

Čistota půl štěstí

Trochu jsme staré pořekadlo upravili, ale snad nám odpustíte, když Vám vysvětlíme, jak to myslíme. Kočky si na hezké a čisté prostředí kolem sebe potrpí. Neumytý hrníček na stolku Vám odpustí, ale neuklizenou kočičí toaletu už ne. Pokud úklid zanedbáte, může mazlíček začít toaletu i bojkotovat a to není nic, co by stálo za zkoušku. Pamatujte a zapište si za uši, že kočičí toaleta se čistí minimálně jednou denně. Pokud takový úkon do svého časového rozvrhu už nevměstnáte, nestyďte se říct si o pomoc. Jsme tu pro Vás a zvládneme nejen hygienu, ale také zábavu kočce na míru, podání léků a mnoho dalšího. Více zde: O hlídání od Catio.cz.

Chvíle samoty neuškodí

Ve vztahu ke kočce je to podobné jako v každém jiném vztahu. Občas se vyplatí zařadit zpátečku (nebo alespoň neutrál!) a dát druhému prostor. Kočky potřebují svůj čas a soukromí, ničím nerušené si popřemýšlet o světě. Když se Váš mazlíček odvelí do pelíšku, na vysoké místa ve Vašem bytě nebo meditovat na škrábadlo, nebojte se, vše je v pořádku. Jen dává najevo, že chce být chvíli sám. Až opět přesedne na vlnu společnosti, rád se přijde zpátky potulit a o společnost i škrabkání si mňoukne. Pokud pozorujete kočičí zádumčivost a potřebu být sama přespříliš často, zvažte návštěvu veterináře. Nespolečenskost dřívější královny všeho dění může značit zdravotní potíže a nevyplatí se nic riskovat.

Mějte koččino zdraví pod palcem

Tímto bodem se řídí snad každý svědomitý majitel, ale i tak ho zopakujeme. Je důležité budovat zdraví hned od koťátka – zjistěte, jaké očkování se doporučuje a proberte možnosti se svým odborníkem. Objednejte kotě na prohlídku na běžné (klidně i něběžné) choroby – kdyby se něco dělo, budete mít šanci zakročit v čas a dopřát kočce adekvátní péči. Bedlivě svou kočku pozorujte, a když se něco bude jevit jako v nepořádku, neotálejte a napněte plachty směr veterinářská ordinace. Dlouhodobou péčí napomůžete spokojené mysli i dobré kondici ve stáří.

Kousek přírody v bytě

Spousta koček nosí přívlastek indoorové – znamená to, že nemají šanci podívat se do světa za okny. Pokud Vám prostory neumožňují dopřát ji alespoň kočičí voliéru, uchylte se k malé lsti – vypěstujte si přírodu u sebe doma. Sežeňte plochou misku nebo květináč a semínka citronové trávy, rozmarýnu nebo tymiánu. Kočka bude mít co žvýkat, užije si trochu odpírané zeleně a navíc … jmenované bylinky mají údajně blahodárné účinky na její zdraví. To je dvojitá výhra!

Dejte šanci nezvyklostem

Čerpali jsme z mnoha zdrojů, z internetu, moudrých knih i z osobních zkušeností Catio týmu a známých. A všichni výše jmenovaní se shodli, že každá kočka má i své nezvyklé libůstky. Některé chtějí být po ránu samy a pro první pohlazení si přijdou až několik hodin po vstávání, jiné nedají dopustit na škrábání na bříšku a další si rády povídají. Cokoliv, co se Vaší kočce líbí, je správné. Neobávejte se udivených reakcí okolí a jděte za štěstím Vaší kočky, i kdyby to znamenalo jí k večeru recitovat francouzské básně!

*Zimní tip navíc: – Teplé místo

Že za kamny je nejlíp věděl už Honza ź pohádek. Pěkně v teple si ráda hoví i kočka, vyhříváním kožíšku a slastným nic neděláním stráví klidně i celé odpoledne. Vyjděte její zálibě naproti a podívejte se po domě, kde by mohl Váš zvířecí nájemník mít svůj vyhřátý azyl. Pokud máte krb, výhra pro Vás, už jen uvolnit přístupovou cestu kočce a vrnivá spokojenost na sebe nenechá dlouho čekat. Běžnější alternativou jsou zcela jistě radiátory, popřemýšlejte, jak je máte v bytě uzpůsobené a zkuste najít způsob, jak by se na nich kočka mohla usídlit a prohřát se. V chladným zimních dnech se také nemine účinkem roztáhnout přes den žaluzie a obecně zatemnění oken – plazivé skvrny slunečního světla na podlaze budou dobrou zábavou i příjemně teplým pohlazením.

Deset tipů je za námi a my se s dnešním článkem rozloučíme. Doufáme, že tipy vyzkoušíte a v komentářích nám prozradíte, co funguje na Vašeho mazlíčka.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page